DEDICATED TO: THOH, BEDAH N IBAH..:D
syidah panggey 'daging masak siam'..tapi aku sndiri tak tau apa nama masakan ni..hoho
BAHAN-BAHAN:
daging (agak-agak untuk makan 6 orang)
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 biji cabai kering (buang biji)
asam keping
daun limau purut
halia( seinci)
sos tiram
garam
gula
minyak untuk menggoreng
CARA-CARA:
mula-mula,potong daging nipis-nipis. bukan potong kecik ok ! potong nipis. lepas tu, letak tepi.
potong bawang besar,halia dan bawang putih nipis-nipis gak. then, goreng. tak perlu asingkan goreng bawang besar,bawang putih,dan halia. goreng ja sekali.
lepas agak-agak dah keperang-perangan, toskan.
then, goreng daging pulak guna minyak tadi. goreng daging sampai garing. kalau tak garing tak sedap. kalau nak tau garing ka dak, try rasa daging tu. kalau agak-agak masa kunyah tu cam rapuh, dah boleh angkat. asingkan.
pastu, blend cabai yang dah dibuang biji tadi. blend dengan air sahaja. tak perlu blend dengan bawang. lepas dah blend, tumiskan ke dalam minyak yang digunakan untuk goreng bawang dan daging tadi.
lepas agak-agak kering air sket, masukkan bawang n halia yang dah digoreng. masukkan sos tiram,daging yang dah digoreng rapuh,asam keping,gula,dan garam secukup rasa. oh ya, asam keping tu,sekeping pun dah cukup kot. kalau nak sedap lagi,bubuh daun limau purut gak. selalunya kalau aku masak,aku suka maniskan sket sambal tu.
tadaa..! kan dah siap. mudah ja. pasni leh la masak kat umah.:D selamat mencuba!
p/s: sory,aku xdak gambaq nak attach skali..hehe..nanti dah siap bg gambaq kat aku..:P
sdapp2..ni msk tghari ka...kntoi xposa..hahaah
ReplyDeletehaha..na da la..lama xmasak ni..ni untuk adik..dia duk kalut sangat suh bagi resepi kat dia..:D
ReplyDeleteperghhh....ang pndai msak wehh...
ReplyDeleteaku bru tau nih..
Ya Allah...banggany aku dpt kwan cm ang...haha